Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGÉSZSÉGES ÉTELEK

A magyar gasztronómia különösen kedveli a rétegzés technológiáját: zöldségeket, húsokat, esetleg rizst valamilyen szaftos környezetben, rétegekben egymásra helyezve, hőálló tálban süt meg. Hogy mi ebben az eljárásban a különlegesen szeretnivaló, nem túl nehéz kérdés: az ízek összeolvadása, a különböző jellegű, állagú és zamatú alapanyagok egy időben, egy helyen való élvezete. Elkészítésükhöz egy kevéssel kell csak nagyobb rutin: ha a tűzhely mindegyik lángján egyszerre sütöd-főzöd elő az alapanyagokat, közben pedig előmelegíted a sütőt, villámgyorsan elkészítheted ezeket az egytálételeket is. Csakúgy, mint sok más magyar ételnek, a rakottasoknak is leginkább nehéz, zsíros, megterhelő változatait ismerjük. Mint majdnem minden más, jellegzetesen hazai ételnél, a rakottaknál is csak egy cseppnyi fantáziára van szükség ahhoz, hogy egészségesebben és kevésbé hizlalón készítesd el őket. Kísérletezz sajtokkal, zöldségekkel, joghurttal! Válogass receptjeink közül.

Rakott kelkáposzta – light

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • fél kg darált pulykahús
  • két fej vöröshagyma
  • só, bors, pirospaprika
  • 15 dkg barna rizs
  • 1 dl fehér bor
  • kb. fél liter joghurt v. kefir
  • sovány sajt
  • vaj

Elkészítése: a barna rizst tedd fel főni egy kevés sóval. A káposztát leveleire szedve dobd forrásban lévő vízbe, majd 3 perc után öntsd le róla a vizet, és hűtsd le. A hagymát vágd finomra, és egy kevés olajon párold üvegesre. Dobd rá a húst, és pirítsd fehéredésig, majd önts alá egy kevéske fehér bort. Főzd el a levét, majd pirítsd át, és közben sózd, borsozd, paprikázd. A megfőtt rizst keverd hozzá, majd húzd le a lángról, és önts hozzá egy kis doboz joghurtot. Egy jénait vajazz ki alaposan, és helyezd az aljára a káposztalevelek felét. Kend meg joghurttal, majd simítsd rá a húsos-rizses tölteléket, és rakd a tetejére a maradék leveleket. Fejezd be a műveletet a maradék joghurttal, és némi sovány sajttal szórd meg a tetejét. Forró sütőben aranybarnulásig süsd.

Cukkinis rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 1 nagy vagy két kisebb cukkini
  • 3 tojás
  • 1 doboz joghurt
  • só, bors
  • feta sajt
  • 20 dkg pulykasonka
  • vaj

Elkészítése: a krumplit hámozd meg és karikázd fel, majd 5 percre tedd forrásban lévő vízbe. A cukkinit karikázd fel, a sonkát csíkozd. Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, majd rétegezd a krumplit, a sonkát, a cukkinit és a feta sajtot. Közben sózd és borsozd a rétegeket. A felvert tojásokat keverd el a joghurttal, és öntsd vele nyakon a tálat. Forró sütőben 25 perc alatt süsd meg.

Parmezános rakott padlizsán

Hozzávalók:

  • 1 üveg olasz paradicsomszósz (fél liter)
  • bazsalikom
  • 1 sárgarépa
  • 1 zeller
  • 1 vöröshagyma
  • só, bors
  • 3 kis padlizsán
  • mozzarella
  • parmezán
  • olívaolaj

Elkészítése: a padlizsánt szeleteld fel, és sütőpapírral bélelt sütőlapra szétterítve 10 perc alatt süsd meg félig. Közben egy kevés olívaolajon párold meg az apróra vágott vöröshagymát, add hozzá a felkarikázott sárgarépát és a zellert. Fűszerezd, majd főzd addig, amíg a zöldségek puhák nem lesznek. Egy kiolajazott tűzálló tálba terítsd le a padlizsánszeleteket, öntsd nyakon a paradicsomszósszal, majd szórd meg mozzarellával. A rétegezést fejezd be a sajttal, majd lefedve told forró sütőbe 20 percre. Ekkor vedd le róla a fóliát, szórd meg parmezánnal, és süsd tovább 10 percig.

Sajttal rakott currys sütőtök

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 15 dkg sajt
  • 1 pohár joghurt
  • 1 evőkanál curry
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítése: a sütőtököt pucold meg, magozd ki és kockázd fel. Sózd meg, és hints rá frissen őrölt borsot. Egy kiolajazott tűzálló tálba helyezd le, majd a currys joghurttal öntsd nyakon, és szórd meg a reszelt vagy morzsolt sajttal. Lefedve süsd közepes lángon minimum fél órán át, majd fedő nélkül pirítsd meg a tetejét.

 

Brokkoli krémleves

2010.08.09

Sokan idegenkednek ettől a szép zöld növénytől, pedig már a színe is jelzi értékét, ugyanakkor nem olyan erőteljes az íze, mint a karfiolé. Mindig szép haragoszöldet vásároljunk, és frissen használjuk fel, mert gyorsan megromlik.
Készíthetünk belőle levest, egytálételt, köretet, salátát.

 A brokkolikrém-levest egyszerű elkészíteni, és nagyon egészséges.
 


Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
1 brokkoli
1 gerezd fokhagyma
1-2 kanál étkezési keményítő
1-2 dl sovány tej
só, bors, szerecsendió
Tálaláshoz pirított kiflikarika és napraforgómag

A brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben, amibe a fokhagymát is beledobjuk, puhára főzzük. Egy kicsit kihűtjük, és kézi mixerrel krémesítjük. A hideg tejben simára keverjük az étkezési keményítőt, beleöntjük a levesbe, és készre forraljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele. Tálaláskor tetejét megszórjuk pirított napraforgómaggal, és kiflikarikát helyezünk a közepére. (Reszelt parmezán sajttal is nagyon finom.)

 


 Tejfölös-sajtos brokkoli

 

Fogyaszthatjuk főételként, vagy húsok köreteként.
Hozzávalók:
1-2 brokkoli
2dl sovány tejföl
10dkg sovány sajt
só, bors

A brokkolit rózsáira szedjük, és vagy kevés sós vízben félpuhára főzzük, vagy párolószitát használunk. A leszűrt brokkolit jénai edénybe tesszük. A sajtot lereszeljük és hozzákeverjük a tejfölhöz, ezt ráöntjük a brokkolira, majd előmelegített sütőben rózsaszínesre sütjük.

 A sajtos-tejfölös brokkoli köretként és egytálételként is kitűnő. 
 


Rakott brokkoli
Egytálételként, de húsok mellé is kitűnő.
Hozzávalók:
1-2 brokkoli
1 csomag teljes kiőrlésű lisztből készült száraztészta
2 dl tej
1 evőkanál szívbarát margarin
1-2 evőkanál liszt
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olívaolaj
só, bors, szerecsendió

A brokkolit kevés olívaolajon puhára pároljuk, amibe 1-2 gerezd összezúzott fokhagymát is tettünk. Közben a teljes kiőrlésű, tetszőleges formájú tésztát kifőzzük és leszűrjük. Hőálló tálba helyezünk egy réteg brokkolit, majd egy réteg tésztát, míg el nem fogynak a hozzávalók. Minden réteget megöntözünk besamel mártással. Tetejére sajtot reszelünk, sütőben készre sütjük.

Besamel mártás
Kevés szívbarát margarinon halványra pirítunk egy-két kanál lisztet, majd kicsit kihűtjük és felengedjük tejjel. Ismét besűrítjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót is reszelünk bele.

 

Angol rakott burgonya

  • burgonya
  • petrezselyemzöld
  • tojás
  • 1 kg burgonya
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tejföl
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 tojás
  • 2 dkg liszt
  • 3 dkg vaj

 

 

Spanyol tortilla

  • burgonya
  • tojás
  • vöröshagyma
  • 50 dkg burgonya
  • 3 tojás
  • 0,5 dl ételolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma

 

 

Olasz parajgombóc

Olasz parajgombóc - olasz receptek az Olasz PortálonEgy új recept mindig jól jön, hát ha még olasz! :)

Nézzük, hogy milyen hozzávalókra lesz szükségünk:

  • paraj
  • sajt
  • liszt
  • 50 dkg paraj (mirelit)
  • 20 dkg sajt
  • 1 tojás
  • szerecsendió
  • vaj
  • 30 dkg liszt
  • feketebors

A parajt olvasszuk fel. Tegyük szitára, és nyomkodjuk ki a levét.

Adjuk hozzá a sajt háromnegyed részét, a tojást, és nagyon jól keverjük össze, majd öntsünk hozzá lisztet, fűszereket és jól dolgozzuk el. A tésztából formáljunk kis gombócokat és lobogó vízben főzzük ki.

Ha elkészült, feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal vegyük ki, és csepegtessük le.

Tegyük mély tálba, locsoljuk meg olvasztott vajjal, szórjuk rá a maradék sajtot. Jó étvágyat!

Forrás: etelreceptek.hu

 

 

Kép

 

Igazi afrodiziákum, a zeller és a brokkoli akkora széles szerelmes

jókedvet csinálnak, hogy ha ezt főzöd vacsorára,

 

a jobbik alsóneműdet érdemes viselned!

 

 

Zelleres brokkoli krémelves

 

Hozzávalók 4személyre:

- burgonya 20dkg

- zeller 1fej

- brokkoli 40dkg

- tejszín 2dl

- só, bors, vegeta, szerecsendió

- fokhagyma 1 gerezd

-  vaj 5dkg

- brandy 1dl

 

 

Elkészítés:

 

A burgonyát és a zellert megtisztítjuk, feldaraboljuk. Vajon megfuttatjuk,

majd felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, vegetával, fűszerezzük borssal,

szerecsendióval, majd felforraljuk. Beleöntjük a tejszínt és a brokkolit, zúzott fokhagymát, majd készre főzzük. Beleöntjük a brandyt és botmixerrel összepépesítjük. Leves betétnek pirítós kenyér kockát adhatunk hozzá.

 

 

Tipp:                                

- Tehetünk bele 1 csipet szódabikarbónát, hogy a brokkoli megtartsa a zöld színét.

- Levesbetétnek adhatunk pirított mandulát, esetleg fonnyasztott póréhagymát.

 

 

Rizses brokkoli

  • brokkoli
  • rizs
  • újhagyma

  • 50 dkg brokkoli
  • 20 dkg rizs
  • 1 csomo újhagyma szárastól
  • 3 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 3 dkg vaj
  • bors
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • mokkáskanálnyi tört borókabogyó

 

A brokkoli csodálatos hatását csak nyersen tudja átadni!

 Nyers brokkoli? Evett már valaki valaha is olyat? Bármennyire is fitneszőrületnek tűnik,

a tények azok tények. Tudnunk kell, hogy főzés után a brokkoli közel sem olyan

hatékonyan adja át csodálatos hatását, mint nyersen.

 

A brokkoli megfőzése
majdnem 90%-al gyengíti a sulforaphane áldásos hatását. Hogyan lehet ezt mérni? - tehetné fel a gyanakvó ember a kérdést. Egészen kézzelfoghatóan - szól a válasz. Mindössze annyit tettek a kutatók, hogy nyers és főtt brokkolit kínáltak férfiak egy-egy csoportjának, majd megvizsgálták a vérben és a vizeletben található sulforphane mennyiségét.
Míg a nyers brokkolit fogyasztókban a sulforaphane biológiai hasznosulása 37% volt, addig a főtt brokkoli esetében ez mindössze 3,4%-ot ért el.

A főzést a könnyebb emészthetőség miatt "találtuk fel". A sulforaphane felszívódása a testben mégis lassabban történik meg, ha a brokkolit megfőzzük. Ha nyers brokkolit fogyasztunk, akkor másfél óra múlva már brokkoli - csak nyersen adja át jó tulajdonságaitmegfelelő mennyiségben található meg szervezetünkben ez a vegyület, főtt brokkoli után még hat óra múlva sem tapasztalható a kielégítő fulforaphane szint.

A keresztes virágú zöldségek csoportjáról általánosságban elmodható az a sok kiváló tulajdonság, ami a brokkoliról. Ilyen növények a káposzta, karfiol, kelkáposzta, karalábé, fehérrépa.
Nem újkeletű megfigyelés, hogy ezek fogyasztása segít a rák elleni küzdelemben. Egy Buffalo-i rákkutató intézet megfigyelése szerint a keresztes virágú zöldségek rendszeres fogyasztása 40%-al csökkenti a hólyagrák kockázatát.

Hogyan fogyasszuk nyersen?

Tekintsd meg brokkolikrémleves receptünket!

Az első lehetőség, hogy ezt a ízletes krémlevest egészségbaráttá, azaz olyanná tegyük, hogy a sulphoraphane csodás hatása érvényesülhessen tegyük a következőket:

  • Készítsük el hagyományos módon a brokkolikrémlevest!
  • Fogjunk egy nyers brokkolit, és morzsoljuk bele kézzel a kész levesbe!

 Az ízvilágot csak tovább finomíthatjuk ezzel a lépéssel, a nyers brokkolidarabkák, azok az apró kis bimbócskák csak még érdekesebbé teszik a levest.

Ha azt szeretnénk, hogy teljes egészében csak nyers brokkolit használjunk, akkor kövessük azt az amerikai receptet, mely szerint, kevés víz hozzáadásával elég összeturmixolni a nyers brokkolit.

A recept ezután egy kevés tejszínt javasol valamint fűszereket az ízesítéshez.

kapcsolódó tartalom

Még több zöldség - gyümölcs - itt
Egészségünk őre a brokkoli. I. - itt
Egészségünk őre a brokkoli. II. -itt


Töltött cukkini paradicsomágyon - recept
(6-8 személy)



Hozzávalók:
3 db nagy, vastag cukkini
250 g ricotta
100 g zsemlemorzsa
6-8 paradicsom szeletelve
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
bazsalikom
oregánó
só, bors
kevés olaj

Elkészítése:
A cukkinit körülbelül 5 centi vastag szeletekre vágjuk. A végeit ne dobjuk ki, mert a díszítéskor felhasználhatjuk. 2-3 centi mélyen faragjunk belőlük kicsi csészéket (tehát ne fúrjuk át teljesen, különben a töltelék kifolyik az alján). Kuktában kevés olajon összedolgozzuk a kivájt cukkinibelsőt, az összepréselt fokhagymát, valamint sót és borsot ízlés szerint. Addig főzzük, amíg meg nem puhulnak, majd tegyük félre egy tálba a masszát. Miután kihűlt, keverjük össze a ricottával, a zsemlemorzsával és az oregánóval, majd töltsük meg ezzel a „cukkinicsészéket”.



Az előbb használt kuktát ne mossuk el, hanem a töltelék nyomait benne hagyva kevés olajon a paradicsomot és a hagymát egy csésze víz hozzáadásával megpároljuk, beleszórjuk a bazsalikomot is. Egy pároló kosarat helyezünk a kuktába, a paradicsomszósz tetejére, majd belepakoljuk a megtöltött cukkiniket a levágott végeket a tetejükre helyezve (nem kell belenyomkodni).

A lezárt kuktában öt percig főzzük. Ezután óvatosan kiszedegetjük a cukkiniket, a paradicsomszószt pedig a tálalóedénybe öntjük. Ha túl vizes, egy kicsit sűríthetjük még alacsony tűzön. Végül ráhelyezzük a cukkinicsészéket a paradicsomágyra.