Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekes fák

2010.05.07

A világ 10 legpompásabb fája

10. A Magányos ciprus Kaliforniából

A Csendes Óceán partján, a Pebble Beachen található Magányos Ciprus (Cupressus macrocarpa) nem egy nagytermetű fa. Ennek ellenére szépsége és törékenysége kiemelkedik a Csendes Óceán kékjében.

 

Magányos ciprus

9. Cirkusz fák

Hobbyból a farmer Axel Erlandson addig alakította fáit – metszette, hajlította és oltotta – amíg azok rendkívüli formát nem értek el, melyeket Cirkusz Fáknak nevezett el. Például azért, hogy ez a Kosár Fa létrejöhessen, Erlandson hat juharfát telepített egymás mellé, melyeket aztán addig oltott, amíg egybenőttek.

Kosár Fa

Kétlábú Fa


Erlandson nagyon titoktartó volt ami a fák kialakítását illeti, a Cirkusz Fákat később Michael Bonfante milliomos vásárolta meg és átszállította Bonfante Gardens nevű parkjában, 1985-ben.

8. Sherman tábornok fája

 Sherman Tábornok Fája

Az Óriás Mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) csakis Kaliforniában, Sierra Nevadaban él. A legnagyobb Óriás Mamutfenyő a Sherman tábornok fája. A hatalmas óriás a Sequoia Nemzeti Parkban található, magassága 83,80 méter, tömege pedig eléri a 6000 tonnát. Az „égig érő” fa megközelítőleg 2200 éves

7. A Redwood Nemzeti Park fái

Egy másik a mamutfenyőket védő nemzeti park, a Redwood Nemzeti Park melyet azért hoztak létre, hogy megóvják a parti mamutfenyők (Sequoia sempervirens) legmagasabb példányait.

Redwood nemzeti Park fái

A Parti Mamutfenyő hosszú életéről kapta nevét, egy pozsonyi tudós, Endlicher Istvántól. Bár életét nézve nem olyan hosszú életű mint a Sierra Nevadai park fái, mégis a világ legmagasabb fája a 600 éves "Tall Tree", Magas Fa, amely 112,11 m, és törzsátmérője 13,5 m. Még nála is magasabb a Sztratoszféraóriás, amely 112,77 m, de a nemzeti park területén kívül, a Humboldt Redwoods Állami Parkban áll.


6. A Tölgykápolna

Franciaország leghíresebb fája a Chêne-Chapelle (Chapel-Oak) of Allouville-Bellefosse fa, mely tulajdonképpen csak félig fa, egy létesítmény, fa és emlékmű egyben.

Tölgykápolna

1669-ben l’Abbe du Detroit és du Cerceau egy kápolnát szeretett volna építeni egy 500 éves kocsányos tölgy (Quercus robur) helyére, azonban a fát nem vágták ki és ebbe építették kápolnájukat, melyet később kibővítették.

Napjainkban a fa több része már elhalt, a koronarész évről-évre kisebb, szakértők szerint a fa már nem bírja sokáig, de mint szimbólum a Tölgykápolna örökké élni fog.

5. Pando, avagy a Rezgő Nyár

A Pando, avagy az Rezgő Nyár Utahból tulajdonképpen egyetlen Rezgő nyár (Populus tremuloides) csoportja. A csoport összes fája genetikailag identikus (ami azt jelenti, hogy minden egyed egymás klónja). Tulajdonképpen a csoport összes fája egy a föld alatti hatalmas elágazó gyökérrendszerből él. A hatalmas organizmust mintegy 80.000 évesre becsülik.

4.  A Tule Tree

Az El Árbol del Tule egy az Oaxacában élő mexikói mocsárciprus (Taxodium mucronatum). Ennek a fának van a legnagyobb törzskerülete 58 méter és törzsátmérője 11,3 méter.

Tule tree

Tule tree

3. Indiai fügefa: Sri Maha Bodhi Tree

Az indiai fügefa a hindu helyi kereskedőkről kapta nevét, akik a fa árnyékában bonyolították le üzleteiket. Még ha nem is hallottál az indiai fügefáról egész biztosan felismered majd. Hatalmas koronája van, melyből léggyökerekkel támaszkodik.

Indiai fügefa

A világ leghíresebb indiai fügefája a Sri Maha Bodhi, amely egy szent füge fa (Ficus religiosa) Anuradhapurában, Srí Lankán. Állítólag azon Bódhifa hajtása, amely alatt ülve Buddha megvilágosodott.

2. Simatűjű Szálkásfenyő

A világ legöregebb fája egy simatűjű szálkásfenyő (a Pinus longaeva fajból), a kelet-kaliforniai Fehér Hegységben (White Mountains). A Matuzsálem-fa körülbelül 4838 éves.

Simatűjű szálkásfenyő

Mielőtt a Matuzsálem-fát meg nem lelték, azt hitték, hogy a világ legidősebb óriása a Sherman tábornok fája. A globális felmelegedésnek köszönhetően a tudósok attól félnek, hogy ezen fenyők hamarosan már csak a múlt emlékei lesznek.


1. A Baobab


A csodálatos Baobab avagy a Majomkenyérfa eléri a 30 métert, törzsvastagsága 11 méter is lehet. A majomkenyérfa legkiváltságosabb tulajdonsága, hogy hatalmas vízmennyiséget tud tárolni – egy fejlett példány csaknem 120.000 liter vizet is képes magában tartani.

 Baobab

 

A majomkenyérfa őshazája Madagaszkár, de előfordul Afrikában és Ausztráliában is.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.